Bladeren Bastion Baselaar 's-Hertogenbosch
  Herfstbladeren Baselaar Bastion
 
 
Colofon
  Lijst van beelden in 's-Hertogenbosch
  Wikipedia
  Groeten uit 's-Hertogenbosch > Vestingwerken > Bastion Baselaar
  Bostion Oranje
  Reacties op Facebook
   
 

In 1986 werd het beeld herfstbladeren opgeleverd, indertijd als tijdelijke beeld voor pakweg een jaar of 10; uiteindelijk heeft het nog eens 16 jaar meer gekregen ... het beeld moet nu weg i.v.m. de aanleg vd parkeergarage. De gemeente-ambtenaren in kwestie hebben me op de hoogte gebracht en gevraagd wat er met het beeld zou moeten gebeuren.
VNC, Heijmans, MEBIN, en ENCI waren indertijd diegenen die het beeld aan de gemeente schonken; ik mocht mijn idee uitvoeren in ferrocement en kreeg allerlei begeleiding als pas afgestudeerde kunststudent.

Inmiddels zijn de deelnemende bedrijven en organisaties ook getransformeerd maar navraag bij www.cementenbeton.nl bracht me in contact met diegene die indertijd ook bij het project betrokken was op het gebied van communicatie, bijzonder na zo'n lange tijd!
1. Het beeld kan gerecycled worden tot puingranulaat.
(indertijd) mebin.nl verwees me overigens naar de afvalstoffendienst... :-S (indertijd) enci.nl bericht gestuurd maar nog geen reactie; beide bedrijven vallen inmiddels onder een veel groter concern.

In mijn huidige ontwikkelingen vwb. omgang met de omgeving en bouwen (TTDenBosch) kreeg ik de link doorgespeeld naar www.bartenbv.nl; het idee werd geopperd om een 3D-print te laten maken, misschien als relatiegeschenk. Nu is het beeld zelf nogal versleten, dus daar zou een nieuwe ruimtelijker vorm voor moeten komen (transitie). De maquette heb ik, dacht ik, niet meer (of bij het Stedelijke Museum ... ?). Verder rees de vraag of gehakseld ferrocement betongranulaat eigenlijk vervuilt.
Toch ook nog maar even contact gezocht met het gemeentebestuur om te kijken hoe zij hierover denken. En misschien heeft Heijmans wel een relatiegeschenk nodig...

De methode tot 'versnipperen' is betrekkelijk eenvoudig, ik stel me de machine voor als een kruising tussen een hakselaar en een snijbonenmolen.
Bericht vd gemeente (18 09 2012); ze nemen contact op zodra de vergunningen rond zijn.
2. De recycling staat symbool voor TRANSITIE / TRANSFORMATIE; uitgangspunten tijdelijkheid, digitaal vastleggen, puingranulaat (?), plek (?)
In ieder geval kan ik van het puingranulaat Punten&Vlekken&Cirkels maken, daar zit nl. meer oud werk in verwerkt.

Modified:
Open visual survey of projects 1990-2005Open surveylist of projects